Rahka-omenapiirakka (iso pellillinen)

Tämä on pääasiassa sama piirakka, kuin sivustolla oleva rahka-omenapiirakka, mutta mitoitettuna ja tehtynä uunipellille. Reseptissä on muutamia eroavaisuuksia ja omia lisäyksiäni. Tein tätä Kajaanin klubitalolla syyskuussa 2024 ja resepti on mitoitettu hieman tavanomaista suuremmalle pellille, koska klubitalolla on hieman tavanomaista suurempi uuni. Alla oleva resepti sisältää muutamia muutoksia, jotka tein siihen klubitalolla leipomisen ja lopputuotteen maistamisen jälkeen.

Pohja:
225 g voita
1,5 dl sokeria
3 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa

Täyte:
2 prk (á 250 g) maitorahkaa
2 dl kevytkermaa tai maitoa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
4 rkl vaniljasokeria

Päälle:
4-5 hapanta omenaa (Granny Smith, Gala, Golden Delicious)
sokeria
kanelia

  1. Mittaa voi kattilaan ja sulata se. Ruskista sulanut voi miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun voi on ruskistunut, anna sen jäähtyä.
    • Jos et halua käyttää ruskistettua voita piirakkapohjassa, voit jättää tämän vaiheeen huomiotta.
  2. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Laita omenat veteen, jottei ne hapetu.
  3. Viipaloi ja pilko omenat. Laita omenapilke veteen.
  4. Kun kaikki omenat on pilkottu, täytä toinen astia huoneenlämpöisellä vedellä ja lisää siihen suolaa 0,5-1 tl / 2,5 dl. Siirrä omenapilke suolaveteen ja anna olla siina 5-10 minuuttia.
  5. Suolavesikylvyn jälkeen, ota omenapilke vedestä ja huuhtele hyvin. Laita omenat astiaan ja sekoita niihin sokeria (2-3 rkl). Anna seistä vähintään 30 min.
  6. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää vaahtoon munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten, lisää suola ja lopuksi lisää lopuksi jauhot ja leivinjauhe.
  7. Kelmuta ja laita taikina hetkeksi jääkaappiin.
  8. Valmista täyte ja laita jääkaappiin odottamaan.
    • Maista täytettä ja lisää makusi mukaan sokeria ja sitruunanmehua, jos tarvitsee. Alkuperäisessä reseptissä oli 2 dl sokeria ja se oli mielestäni liian imelää.
  9. Laita uuni lämpenemään 225-asteeseen.
  10. Ota taikina jääkaapista ja taputtele se leivinpaperoidulle syvälle uunipellille myös reunoille. Taikinaa on enemmän kuin tarvitaan. Ota loppu taikina talteen. Pistele pohja haarukalla.
  11. Ota omena-astia ja siivilöi tihkunut neste pois.
  12. Levitä noin puolet täytteestä pohjalle ja ripottele puolet omenasilpusta täytteen päälle. Kaada loppu täyte omenoiden päälle ja ripottele loput omenat täytteen päälle. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Lisää jäljellä olevaan taikinaan sen verran jauhoja, että se muuttuu koostumukseltaan murumaiseksi. Ripottele taikinamuru piirakan päälle.
  13. Paista noin 25 minuuttia.