Kanelipitko

Tein tällaisen Kajaanin klubitalolla heinäkuussa 2024. Tämä oli ensimmäinen pullapitkoni aikuisiällä ja ensimmäinen kokeilu kuudella säikeellä letittämisestä. Pitko voidaan tehdä niin monella säikeellä, kuin tekijä haluaa.

Taikina:
* 100 g voita tai margariinia
* n. 7 dl jauhoja
* 1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
* 3 dl maitoa
* 1,5 dl sokeria
* 1 tl vaniljasokeria
* 2 tl kardemummaa
* 0,5 tl suolaa

Täyte:
* 50 g voita tai margariinia
* 1 rkl kanelia
* 0,5 dl sokeria
* 1 rkl vehnäjauhoja

  1. Nypi (huoneenlämpöinen) rasva ja 2 dl jauhoja. Lisää kuivahiiva.
    • Jos käytät tuorehiivaa, liuota se lämmitettyyn nesteeseen seuraavassa vaiheessa.
  2. Lämmitä maito 44-asteeseen ja lisää jauho-rasva-seokseen. Sekoita hyvin 2-5 min.
  3. Lisää sokerit, suola ja kardemumma. Sekoita hyvin.
  4. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikina hyvin. Jos taikina tuntuu liian löysältä voit lisätä jauhoja vähän kerrallaan, kunnes taikina on sopivaa.
  5. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  6. Tee täyte.
    • Sekoita täytteen ainekset levitettäväksi tahnaksi.
  7. Taikinan kohottua, vaivaa taikinasta ilmat pois ja kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi (n. uunipellin mittaiseksi) levyksi.
  8. Levitä täyte levylle.
  9. Käännä taikinalevy kahtia ja leikkaa pitkittäin osiin. Osien määrä on sama, kuin haluamasi pitkon säikeiden määrä. Esim. jos teet nelisäikeisen pitkon, leikaa neljään osaan. Rullaa säikeet pitkuloiksi.
    • Vaihtoehtoisesti voit rullata levyn kuten korvapuusteja tehdessä ja leikata rullan pitkittäin haluamaasi määrään säikeitä. Jätä säikeet yläosasta kiinni toisiinsa,
  10. Liitä rullatut pitkulat päästä toisiinsa ja letitä pitko.
    • Voit letittää suoraan leivinpaperille, jotta pitko pysyy paremmin muodossaan, kun ei tarvitse siirtää sitä letittämisen jälkeen.
  11. Kun letitetty pitko on uunipellillä anna kohota 15-30 min.
  12. Voitele kohotettu pitko maidolla tai munalla ja ripottele päälle raesokeria.
  13. Paista 200-asteessa, kunnes pitko on kauniin ruskea.