Kinuskipiirakka

Tein tätä Kajaanin klubitalolla elokuussa 2024.

Pohja:
* 3 kananmunaa
* 3 dl sokeria
* 2 tl vaniljasokeria
* 150 g voita tai margariinia
* 2 dl maitoa
* 5 dl vehnäjauhoja
* 2 tl leivinjauhetta
* 3 rkl leivontakaakaota
* 0,5 tl suolaa

Päällys:
* 4 dl kermaa
* 4 dl sokeria
* 2 tl vaniljasokeria
* 0,5 dl siirappia
* 75 g voita tai margariinia
* 1 tl suolaa

  1. Laita uuni lämpiämään 200-asteeseen.
  2. Sulata rasva.
  3. Vatkaa munat ja sokerit kovaksi vaahdoksi.
  4. Lisää hieman jäähtynyt rasva muna-sokeri -seokseen.
  5. Lisää maito taikinaan.
  6. Sekoita kuivat aineet (vehnäjauho, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suola) ja siivilöi ne taikinaan käännellen vähän kerrallaan.
  7. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista n. 15 min.
  8. Anna pohjan jäähtyä.
  9. Keitä kinuski.
    • Mittaa kaikki päällyksen aineet kattilaan (2,5-3l) ja keitä kunnes seos on 114-asteista (Soft Ball stage).
      • Seoksen ollessa 103-107 asteista se kuohuu runsaasti, minkä vuoksi kattilan on oltava reilusti suurempi, kuin seoksen aineiden määrä/voluumi.
    • Kun haluttu lämpö on saavutettu, ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä/jähmettyä hieman, niin ettei kinuski ole enää täysin luirua (nestemäistä), mutta kuitenkin vielä levitettävää.
  10. Levitä jäähtynyt kinuski pohjan päälle ja ripottele päälle halutessasi strösseleitä.