Mustikkapiirakka (vegaaninen)

Tein tätä itse poimituista mustikoista Kajaanin klubitalolla elokuussa 2024.

Taikina:
* 100 g kasvipohjaista margariinia
* n. 8 dl vehnäjauhoja
* 1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
* 2,5 dl vettä
* 1,125 dl sokeria
* 0,5 tl suolaa
* 2 tl vaniljasokeria
* 2 tl kardemummaa

Täyte:
* 500 g mustikkaa
* 250 g hillosokeria
* 1 dl vettä
* 1 tl vaniljasokeria

  1. Nypi huoneenlämpöinen margariini ja n. 2 dl jauhoja murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva.
    • Jos käytät tuorehiivaa, liuota se lämmitettyyn nesteeseen.
  2. Lämmitä neste 44-asteiseksi ja lisää se rasva-jauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi parin minuutin ajan.
  3. Lisää sokerit, kardemumma ja suola. Sekoita hyvin.
  4. Lisää loput jauhot ja vaivaa hyvin.
  5. Anna kohota 30-45 min. Lämpimässä, vedottomassa paikassa.
  6. Yhdistä täytteen ainekset ja keitä kunnes hillo sakenee. Anna jäähtyä.
    • Voit tehdä yksinkertaisemman ja perinteisemmän täytteen pelkistä marjoista ja 1 dl hillosokerista. Sekoita vain marjat ja sokeri.
  7. Ota kohonnut taikina ja vaivaa se pöydällä. Voit käyttää hieman jauhoja apuna, jos tarvitsee.
  8. Ota taikinasta noin kolmannes syrjään ja taputtele loppu taikina (2/3) syvään leivinpaperoituun uunipeltiin.
  9. Levitä jäähtynyt täyte pohjan päälle.
  10. Kauli loppu taikina levyksi ja leikkaa suikaleiksi. Asettele suikaleet piirakan päälle ristikoksi.
  11. Anna kohota 15-30 min. Laita uuni lämpiämään 225-asteeseen.
  12. Voitele vedellä, ripottele päälle raesokeria ja paista uuni alatasolla n. 20 min.