Focaccia

Olen tehnyt tätä useaan otteeseen Kajaanin klubitalolla, jossa väki on tykästynyt siihen tosi paljon. Klubitalolla tätä on syöty sekä kahvileipänä talokokouksessa, että ruokaleipänä lounaalla.

Taikina
* 700 g vettä
* n. 900 g vehnäjauhoja
* 18 g suolaa
* 2 ps (22 g) kuivahiivaa tai kokonainen tuorehiiva (50g)
* 90 g oliiviöljyä
* 40 g hunajaa

Päälle
* 2 rkl tuoretta persiljaa
* 45 g oliiviöljyä
* 10 g sitruunamehua
* 3 valkosipulin kynttä
* 0,5 punasipulia
* 4 g sormisuolaa
* fetajuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja

Ohje

  1. Tee taikina. Laita kulhoon kolmannes jauhoista, kuivahiiva ja suola. Sekoita. Lämmitä neste+öljy 45-asteiseksi ja kaada se jauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi ja jatka sekoittamista muutaman minuutin ajan. Lisää taikinaan hunaja ja sekoita. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikina hyvin. Kohota taikinaa 30 minuuttia.
  2. Leivinpaperoi syvä uunipelti. Voitele leivinpaperi oliiviöljyllä. Levitä taikina leivinpaperille. Anna kohota 30 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 230-asteiseksi.
  4. Hienonna persilja ja valkosipuli. Sekoita ne oliiviöljyn ja sitruunamehun kanssa.
  5. Painele kohonneeseen taikinaan sormilla koloja. Laita koloihin mitä ikinä haluatkin, esim oliivejä, fetajuustoa ja pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja.
  6. Ripottele päälle punasipulit ja voitele leipä öljy-mausteseoksella.
  7. Ripottele päälle vielä sormisuola.
  8. Paista uunin keskitasolla n. 12 minuuttia.
  9. Paistamisen jälkeen, voitele leipä vielä oliiviöljyllä.