
Tein tätä joulukuussa 2024 Kajaanin klubitalolla sekä kotona (itselleni ja veljelleni viemisiksi). Klubitalolla leivän tein poolishiin, kun taas kotona hapanjuureen.
Poolish (hapate)
* 215 g vettä
* 185 g vehnäjauhoja
* 30 g ruisjauhoja
* 1,8 g kuivahiivaa (n. 0,5 tl)
Varsinainen taikina
Poolish+
* 285 g vettä
* 352 g hiivaleipäjauhoja / vehnäjauhoja
* 149 g ruisjauhoja
* 2 tl pomeranssi kuorta
* 2 tl fenkolia
* 2 tl anista
* 1 tl suolaa
* 1 dl siirappia
Voiteluun
* 0,5 dl vettä
* 0,5 dl siirappia
- Tee poolish. Sekoita huoneenlämpöinen vesi, jauhot ja hiiva. Anna seisoa huoneenlämmössä 16 h. Poolish kannattaa tehdä astiaan/kulhoon, johon aiot tehdä varsinaisen leipätaikinan. Jos teet poolishin erilliseen astiaan, huomioi astian koossa, että poolishin tilavuus 2-3 kertaistuu prosessin aikana.
- 16 h tunnin jälkeen, lisää varsinaisen taikinan ainekset poolishin kanssa ja vaivaa taikina hyvin. Kohota vedottomassa paikassa kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
- Lämmitä vesi 37-asteiseksi.
- Jos aiot kohottaa leipiä jääkaapissa yön yli, vesi voi olla hanakylmää tai hieman haaleaa.
- Anis ja fenkoli voidaan laittaa taikinaan sellaisenaan tai rouhia ensin morttelissa.
- Lämmitä vesi 37-asteiseksi.
- Jaa kohonnut taikina kahtia ja muotoile pyöreiksi leiviksi. Kohota limppuja hetken aikaa.
- Jos sinulla on leipavuoka/-vuokia, voit halutessasi tehdä limppujen sijaan vuokaleipiä.
- Voitele limput vesi-siirappiseoksella ja paista 200-asteessa n. 40 min. Voitele limput toistamiseen paistamisen puolivälissä.
Aikataulullisista syistä, niin klubitalolla, kuin kotonakin, jaion taikinan heti vaivaamisen jälkeen suoraan leipävuokiin ja kohotin jääkaapissa seuraavaan aamuun, jonka jälkeen leivät menivät heti uuniin (vesi-siirappi -voitelun jälkeen).
Viimeisimmät kommentit