Tein tätä Kajaanin klubitalolle helmikuussa 2024.
Esitaikina
* 140 g ruisjuuri (100% hydraatio)
* 70 g karkeita ruisjauhoja
* 140 g vettä
* 1 dl ruisrouhetta
Scald
* 131 g ruisjauhoja
* 393 g vettä
Taikina
* esitaikina
* scald
* 49 g vettä
* 10 g suolaa
* 72 g ruisjauhoja
* 204 g karkeita ruisjauhoja
* 45 g leipä-/ruismallasta
- Tee scald.
- Sekoita vesi ja jauhot kattilassa.
- Lämmitä sekoittaen kunnes seoksesta tulee geelimäistä.
- Ota kattila liedeltä ja peitä kelmulla tai laita scald suljettuun astiaan.
- Anna jäähtyä ainakin pari tuntia tai jopa seuraavaan päivään.
- Tee esitaikina. Sekoita ruisjuuri veden ja jauhojen kanssa. Lisää myös ruisrouhe. Anna tekeytyä yön yli (8-12 tuntia). Ruoki emojuuri.
- Jos sinulla ei ole taikinajuurta, voit korvata sen poolishilla, joka tehdään edellisenä päivänä, sillä sen täytyy antaa tekeytyä huoneenlämmössä 16h.
- 1,5 g kuivahiivaa (n. 3/4 tl)
- 70 g ruisjauhoja
- 70 g vettä
- Jos sinulla ei ole taikinajuurta, voit korvata sen poolishilla, joka tehdään edellisenä päivänä, sillä sen täytyy antaa tekeytyä huoneenlämmössä 16h.
- Lisää esitaikinaan vesi, scald ja suola. Sekoita hyvin. Lisää mallas ja sekoita. Lisää jauhot ja sekoita, kunnes kaikki jauhot ovat sekoittuneet kunnolla taikinaan.
- Voitele leipävuoka tai vuoraa vuoka leivinpaperilla. Painele taikina vuokaan. Voit ripotella päälle hieman jauhoja tai vaikka ruisrouhetta. Peitä vuoka ja anna tekeytyä 5-6 tuntia.
- Paista 230-asteessa uunin alatasolla n. 1 tunti.
- Paistamisen jälkeen ota leipä vuoasta ja anna jäähtyä 1-2 tuntia.
Viimeisimmät kommentit